Partnerségi egyeztetés

Tök Község Településképi Arculati Kézikönyvének partnerségi véleményezése


Tisztelt Lakosság!

2017. augusztus 8-án lakossági fórumot tartottunk a Kultúrházban. A rendezvény témája Tök építészeti karakterének jellemzőit és az alakuló települési környezettel szembeni elvárásokat összefoglaló Településképi Arculati Kézikönyv volt.

A településkép védelmével és a településrendezéssel összefüggő szabályok módosításával kapcsolatos teendőket a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtására kiadott 400/2016. (XII. 5.) Korm. rendelet tartalmazza. Az önkormányzatoknak 2017. szeptember 30-ig kell megalkotniuk településképi rendeletüket és a rendelet alapjául szolgáló ún. településképi arculati kézikönyvet.

A település építészeti karakterének minőségi alakulása érdekében településképi rendeletben kell szabályozni Tök településképét formáló építészeti és természeti elemekre vonatkozó előírásokat. Újdonságot jelent, hogy a helyi építési szabályzat a jövőben már nem tartalmazhat településképre vonatkozó előírásokat, illetve az, hogy a helyi építészeti védelemre vonatkozó előírások bekerülnek a rendeletbe.

Tök teljes közigazgatási területére készülő, a településképi rendeletet megalapozó településképi arculati kézikönyv szemléletformáló célt szolgál. A kézikönyvben meg kell határozni a településképi szempontból egymástól jól elkülönülő településrészeket, a településkaraktert meghatározó arculati jellemzőket és értékeket, a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokat.

A településképi arculati kézikönyv készítése során a lakosságnak is lehetősége lesz arra, hogy Tök településképi megjelenésébe beleszóljon. A közös munka a lakossági fórum megtartásával kezdődött, ahol röviden ismertettük az arculati kézikönyvvel kapcsolatos jogszabályi követelményeket és felépítésére vonatkozó elképzeléseket.

A településképi arculati kézikönyv összeállítása során határozottan számítunk a lakosság aktív részvételére. Kérjük, amennyiben szeretne részt venni a közös munkában írásban regisztráljon a honlapon biztosított felületen!

Regisztrálni a településképi arculati kézikönyv partnerségi egyeztetési felületén lehet 2017. augusztus 18. - szeptember 16. között.


Tök, 2017. augusztus 17.

Balogh Kálmán
polgármester